Tudjátok, hogy a mindennapjaimban a zeneiparban mozgok. Ebben nagyon sok pozitívum van, csak úgy érzem például, hogy árad felém az alkotó erő és a kreativitás a többi előadó irányából. Sajnos azonban az élet más területeihez hasonlóan ez sem fenékig tejfel. Gyakran előfordul, hogy drog, vagy alkohol problémákkal találkozunk, mert ebben a szakmában ez sajnos valahogy gyakoribb, mint máshol.

Ezen a ponton viszont felmerül a kérdés, hogy ilyen esetekben mi a teendőnk, vagy hogy egyáltalán mi az az állapot, amikor valamit már tennünk kell? Ez lehet, hogy saját magunkra nézve merül fel vagy a zenekarunk egyik tagja kerül veszélybe, esetleg más együttesek megbetegedett tagjaival hoz össze minket a sors vagy a munka.

Épp erről beszélgettünk a dobosommal, hogy vajon hogyan is történik egy alkoholista kezelése. Rá is kerestem az interneten gyorsan és erre a weboldalra találtam rá.

Először is jó hír fogadott, mert megtudtam, hogy ez a betegség jó aránnyal, már akár 70-75%-ban gyógyítható. Illetve nem is gyógyítható, hanem a páciens felépül és ki tud majd építeni egy egész életen át fenntartható új életmódot, de már soha nem fog úgy működni, mint teljesen egészséges társai. Fontos tudnunk, hogy az nem elképzelhető, hogy minden gond nélkül koccintson majd velünk egy születésnapon, esküvőn vagy szilveszterkor.

A másik amit kiemelnék, hogy igen, jól írtam, betegről van szó. Az alkoholizmus ugyanis egy betegség. A beteg ugyanúgy nem tehet róla, mint bármely más esetben. Ezt inkább úgy kell kezelni, mint egyfajta fogyatékosságot. Nem a gyenge akaraterő szüli, így nem szabad elítélni az alkoholistákat, hanem inkább segíteni kell őket, hogy felépüljenek.

Ez egy testi, lelki és mentális vonatkozású betegség, ami akkor javítható tartósan, ha így is állunk hozzá és mindhárom pillért kezeljük. Ebben a Felépülők a Minnesota modellt alkalmazzák. Ez az USA-ból származik és már 70 éve használják, Magyarországra azonban csak a 90-es években jutott el. A tengerentúlon az intézmények négyötöd része már eszerint működik, ami azt mutatja, hogy valóban hatékony ez a megközelítés.

Ez egyébként egy tizenkét lépéses csoport terápián alapul és három alapelve van. Az első az, hogy beismeri, hogy az alkoholizmus egy létező dolog. Nem valaminek az eredménye vagy szövődménye, hanem egy önálló, elsődleges dolog. A második amit már korábban is említettem, hogy elismeri, hogy az alkoholizmus egy betegség. A harmadik szerint pedig ennek több fázisa is van.

A Felépülők egy 28 napos bentlakásos programot kínál, ami egy rendkívül erős elköteleződést kíván meg a páciensek részéről. Tulajdonképpen ez a sikerének a titka is. Sokkal hatékonyabb, mint egy akár évekig tartó, de egyszerre csak 1-2 órás foglalkozás, ami után a beteg hazamegy a megszokott környezetébe és hosszú távon tulajdonképpen nem változtat semmin. Annál is sokkal jobb, mint amit az állami intézmények kínálnak jelenleg. Sokan ugyanis nem engedhetik meg magunknak, hogy hosszú hónapokra otthagyják a családjukat vagy a munkájukat egy bentlakásos program kedvéért.

Ez itt csak 28 nap, de ez épp elég lehet arra, hogy egy új, egészséges és hosszútávon fenntartható életmódot tanítson meg és alakítson ki a páciensekben. Nyugodt és csendes helyen található maga az intézmény. Itt nincsenek váratlan vendégek, biztosított a diszkréció. Mindennaposak a séták, van lehetőség a napi szintű sportolásra és hetente egyszer egy balatoni kirándulás is a program része.

A teljes körű ellátásról is gondoskodnak. Napi háromszori étkezés biztosított: svédasztalos reggeli, illetve meleg ebéd és vacsora.

Egyszóval, ha valaki a legjobb helyet keresi egy alkoholista kezelésére, akkor én ezt az intézményt ajánlom.