Egyik nap, amikor a megérkeztünk a próbaterembe, azt vettük észre, hogy emberek dolgoznak a tetőn. Nem tudtuk eltalálni, hogy beázott-e valami, vagy épp a lemeztetőt javítják, így hát megkérdeztük a portást. Büszkén jelentette ki, hogy haladnak a korral, nyertek egy pályázatot és napelemeket telepítenek a tetőre. Azt mondta, hogy a megújuló energiával a rezsit fogják megspórolni és emellett környezetbarát hellyé is nyilvánítják az épületkomplexumot.

A próbatermek az épület pince szintjén találhatóak, hangszigetelt falakkal ellátott helyiségek, mert az épület fentebbi szintjein irodák, éttermek, klubhelyiségek találhatóak. Felmentem beszélni az irodaház vezetőjével, mert arra számítottam, hogy a napelemes beruházás és a rezsispórolás miatt a mi bérleti díjunk is csökkenni fog. Elég naiv voltam, ugyanis attól még, hogy a rezsi csökken, van fizetési kötelezettsége az irodaháznak, ugyanis magát a napelemes rendszert ki kell fizetni.

Igaz, hogy van rá állami támogatás, amely 0%-os THM-ű kedvezményes hitelt jelent, de ettől még fizetni kell érte. A bérleti díjak így nem fognak csökkenni, csak az energiaellátás minősége fog változni. Egy ilyen napelem rendszer ár tekintetében igencsak húzós, mert az épület energiaigénye magas, a részleges ellátáshoz a Pentele Solar helyszíni felmérése alapján minimum 20 kW napelem rendszerre van szükség.

Utána néztem a cégnek a weben, megtalálhatóak a sporoljnapelemmel.hu oldalon, ahol részletesen lehet tájékozódni a napelemes rendszer árairól. Egy ilyen 20 kW-os rendszer a becslések alapján 7,5 millió Ft-ba kerül, melynek megtérülése körülbelül 10 év. 10 év után viszont az áram ingyen lesz az épület számára.

Szóval ha 10 év múlva is itt próbálunk majd a bandával, akkor talán számíthatunk valamennyi bérleti díj csökkenésre.