A fesztiválok a korábbi években szoros egymásutániságban követték egymást, pár éve mi is befizettünk egy egész hetes balatoni fesztiválbulira a barátokkal, hogy lássuk mi fán terem a szórakozás. A sátrunk mellett rockerarcok vertek tábort, akikkel hamar egy társasággá avanzsálódtunk és együtt fedeztük fel, mi is az a fesztiválélmény.

Egyik délelőtt, mikor ébredeztünk és reggeliért indultunk, a homokban sétálva az egyik lány nagy monológba kezdett a széthagyott műanyagokról és a környezetvédelemről. Való igaz, hogy több tonna műanyag keletkezik egy ilyen helyen és lehetetlen kordában tartani a fiatalságot, hogy figyeljen oda miközben ittas állapotban szórakozik. Valamelyik nap szóba került ez a történet és utána néztem, hogy évekkel később történt-e változás. A fesztiválok tudatosabbak, igyekeznek csökkenteni a hulladékot, felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, hangsúlyozzák a vízfogyasztás csökkentését. Ezek mind apró lépések, szép kezdeményezés és nagyon jól is hangzik, kezdetnek egyik sem rossz, de lehetne nagyobban is gondolkodni. Rá is kerestem: pályázat napelem fesztivál keresőszavakkal, hogy mik a kilátások a jövőre nézve.

A napelem, mint fenntarható energiagazdálkodási forma

A napelemről a nagyobb fesztiválokon nem igazán esik szó, vannak rendezvények, ahol megjelenik egy-egy helyen a napenergia, üzemeltetnek zuhanyzókat például ilyen áramforrásról, bemutatják, hogyan is működik, ami egy nagyon jó irány és ha nagyobb fesztiválokon is lenne rá példa, vagy törekvés, akkor nagy hatása lehetne a a környezettudatos gondolkodásra. Lehetnének különböző tájékoztató táblák, interaktív bemutatók, amik ismertetik, hogy milyen pályázati opciókkal létesíthetőek napelemes rendszerek.

A napelemes rendszerek a nap energiáját alakítják elektromos árammá, amelyről berendezéseinket megújuló energiával működtethetjük. A napelem rendszerek otthonunkban is nagyon jó célt szolgálhatnak, de érdemes alaposan végigjárnunk a témát, hiszen egy hosszú távú, komoly befektetésről beszélünk. A napelemesendszerek.info csapata nagy segítségünkre lehet ebben, hiszen a 0. lépéstől, ami az alapos helyszíni felmérést foglalja magában, egészen a megtérülésig ellátnak megfelelő információkkal és segítenek az otthoni napelemeink megvalósításában is. Az oldalukon megfelelő és teljeskörű leírást kaphatsz a napelem pályázati lehetőségekről is, amik nagyban megkönnyítik a kivitelezést.

Első körben olvashatsz náluk magáról a napelemes rendszerekről, egyszerűen, jól érthető módon. Elmagyarázzák hogyan lesz a nap sugaraiból áram a konnektorodban. A következő menüponttól a lépések fontosságáról írnak. Az tetszett nagyon a napelemesrendszerek.info csapatában, hogy valóban érthetően írnak a teljes rendszerről, megfogják a lényeget, ami érdekli a hétköznapi embereket és elérhetővé válik a szemükben a megvalósítás. Itt valóban megértettem, hogy a helyszíni felmérés nem csak pénzlehúzás, hanem valóban fontos nekem is, hiszen így derül ki, mekkora áramforrásra lesz szükségem és nem fizetek feleslegesen egy nagyobb rendszerért. Az oldalon több helyen is lehet online árajánlatot kérni, ami szintén szimpatikus, egyszerű adatok kitöltésével gyorsan el tudom küldeni az információkat. A pályázati lehetőségekről is alaposan írnak és azt is leírják, hogy azért van szükség erre, mert ők is tudják, hogy magánszemélyként nehéz és drága a kivitelezés. Ezzel az MFB által nyújtott kamatmentes hitellel viszont mindenki számára elérhetőbbé vállhat a napelem az ingatlanján. A hitelről találsz náluk tudnivalókat, hogy milyen feltételeknek kell megvalósulnia ahhoz, hogy igényelni tudd a napelem pályázatot, illetve hogyan néz ki a fizetés és miért nevezhetjük inkább hitelnek vagy támogatásnak, mint sem pályázatnak.

Az oldalon olvashatsz még előnyökről, hátrányokról és tapasztalatokról is, illetve nagyobb beruházásokról, mint például arról, hogy a mezőgazdaságban, hogyan hasznosul egy nagyobb napelem panel. A napelemesrendszerek.info csapatát el is tudnám képzelni, hogy képes felnyitni a fiatalok szemét és elültetni a fejükben, mennyire fontos a környezetünk védelme és a korosztályunk közelebb kerülne ehhez az egyenlőre kevésbé ismert és használt erőforráshoz.