A múlt hétvégi koncert előtt történt velem a következő cseppet sem mókás, ellenben nagyon is tanulságos eset. A tavaszi és őszi allergia időszakokat mindig elég nehezen vészelem át, gyakorlatilag minden irritál, ami por és pollen és ez ellen egyelőre nem sok gyógymódot találtam. Egyedül talán az akkupunktúra volt igazán hatásos, de akkor sok minden más is változott az életemben, mint mondjuk az étkezéseim vagy a munkám, szóval ebben sem vagyok száz százalékosan biztos. No de, lényeg a lényeg, hogy a múlt hétvégén koncertre indultunk a csapatommal és kivételesen nem az én autómmal mentünk, hogy a basszusgitárosom szedett össze mindenkit. És ebből lett a baj…

Hallottatok már az autó légkondi tisztítás fogalmáról és fontosságáról? Ez bizony nem egy légből kapott valami, hanem igenis nagyon fontos dolog, enélkül ugyanis időről-időre úgy megtelik minden oda nem illő szennyeződéssel, porral és pollennel a rendszer, hogy aki egy kicsit is érzékeny a nyári hőségben a világot megváltó varázslatos AC gomb megnyomását követően rövidesen elpatkol. Konkrétan ez történt velem is. Muszáj volt bekapcsolni a légkondit, mert annyira meleg volt, hogy nem bírtunk megmaradni, nem járt a levegő, hiába engedtük le az ablakot és csak a meleg jött be, ahogy tűzött ránk a nap. Ezért hát megmondjuk azt a bizonyos – számomra önmegsemmisítő – gombot és rövidesen ezután véget ért a buli, mielőtt még elkezdődhetett volna. Egyszerre folyt a szemem, az orrom, a nyálam, kapart a torkom, tüsszögtem és minden bajom volt, mint egy nagyon húzós száraz, allergiás időben nagy szélnél. Valami egészen elképesztő módon küszködtem és küzdöttem az életemért, de tényleg, a többiek meg nem tudták, hogy mégis mi lelt, hogy lehet az, hogy konkrétan egyik pillanatról a másikra a semmi bajomból totálisan átfordultam egy ilyen fuldokló takony-szörnnyé. Hát kérem szépen úgy, hogy a kedves kolléga nem takarítja az autó légkondiját!

Na jó, ez persze olyan dolog, amiről tényleg nagyon sokan elfeledkeznek, azok meg pláne, akik egyébként sem szokták használni ezt a funkciót az autójukban. Pedig elég logikus, hogyha van egy olyan szellőző rendszer, amin viszonylag sok por keresztül tud menni, akkor azt időről-időre át kell takarítani, különben olyan szennyeződések rakódnak le benne, ami nagyon is irritálja az emberi szervezetet, azoknak meg aztán különösen, akik erre egy kicsit is érzékenyebbek.

Ahogy hazaértünk erről a csodálatos koncertről – amire egyébként persze nagy nehezen összeszedtem magam, de nem ez volt életem műsora – az első teendőim között szerepelt, hogy a kedves kollégának, rendeltem egy jó minőségű autó légkondi tisztító spray-t, vagy ha úgy tetszik klímarendszer tisztító spray-t, amivel aztán időnként átfújhatja a rendszert, hogy ne történjen többet ilyen. Én magamnak az olajwebshop.hu-ról szoktam rendelni ezeket a termékeket, úgyhogy ez most sem volt másképp. Megvolt már a jól bevált márka és típus, de azért körülnéztem, hogy mi van még a piacon, miről mit írnak és mit érdemes megrendelni. Végül maradtam a jó öreg Sonax terméknél és persze magamnak is a kosárba tettem egyet, mert a mostani már erősen fogyóban van. Ha azon múlik, hogy többet ne legyen ilyen pokoli élményem egy félórás autóút során, akkor nagyon szívesen kifújatom a bőgősöm légkondiját a saját két szép kezemmel. Nem szabad ezt a dolgot félvállról venni és túl lazán kezelni, függetlenül attól, hogy valaki allergiás-e vagy sem, mert ezek a porok és pollenek azoknak a szervezetét is megterhelik, akik kevésbé mutatnak rá heves reakciót és érzékenységet.