Tűzveszélyes koncertek

Évek óta dolgozok az IT és hangtechnika világában, rendszeresen részt vettem fesztiválok, koncertek, nagyobb rendezvények hangosításában, technikai kivitelezésében és emellett rendszereket is tervezek. A munka során nagy értékű berendezésekkel dolgozunk, melyek sérülékenyek és kényesek, főleg olyan helyszíneken, ahol mi magunk nem ismerjük a teljes berendezést, nincs információnk arról, hogy milyen a tűzvédelem és az elektronikus hálózat minősége. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb helyszínen nem megfelelő a tűzbiztonság, az elosztók, elektromos dobozok környéke zsúfolt, a hálózat túlterhelt, elég egy szikra és a drága berendezések porig éghetnek, veszélyeztetve ezzel a rendezvények résztvevőinek életét is.

Inert gázos védelem

Volt már lehetőségem professzionális IT környezetben megtapasztalni a gázzal oltó berendezéseket, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a gyorsan oxidálódó oxigén gáz koncentrációját csökkentik különböző egyéb gázok segítségével, ezért az alacsony oxigénkoncentráció miatt az égés nem jön létre. Atmoszférikus nyomáson a légkörben 20,95% oxigén és 78,09% nitrogén található, azonban nitrogén és argon oltással ez az oxigénszint levihető 11,5%-ra, míg a nitrogén 88,03%, az argon pedig 0,45% lesz. Ezt nevezik inert gázos védelemnek, elektromos kapcsolótermekben, számítógéptermekben, archívumokban, tárgyvédelemben használják.

Oltógázzal a tűzveszély ellen

Miért ne lehetne alkalmazni a védőgázokat a hangtechnika környékén? Erre a kérdésre kerestem a választ, és arra jutottam, hogy a vagyontárgyaink védelme érdekében megpróbáljuk ezt a fajta biztosítást. Megérdeklődtem, milyen feltételekkel működik a védőgáz, mennyi kell belőle és ártalmas-e az emberi szervezetre. Mivel sem az argon sem a nitrogén nem mérgező (hiszen a nitrogén eleve a levegő része 78%-ban), ezért emberre káros hatással nincsen, rövid idő erejéig használható zárt koncerttermekben, rendezvényhelyszíneken.

Már csak a beszerzésről kellett érdeklődnöm, az irodánkhoz közel található egy gázcseretelep, ahol mindenféle védőgázt be lehet szerezni palackokban. Az argon palack 5, 10, 20, 27, 40 és 50 literes kiszerelésekben kapható, a palackok magassága és átmérője változó, ez a megrendelő helykapacitásától függ. Nekünk kell eldöntenünk, hogy a céges kisbuszba, amivel a technikát szállítjuk, mekkora méretű palackok férnek el. Elég nagy az oltógáz fogyasztása egy-egy ilyen eseménynek, ezért okosan kell számolnunk a hellyel. Nitrogén palackok is ugyanilyen kiszerelésben és méretben kaphatóak, így egységesítenünk kell a kiszereléseket. Szerencsére a gazpalackfutar.com gáztelepe rugalmasan tudja kezelni a megrendeléseinket, akármennyi palackot kiszállítanak nekünk helyszínre Budapesten és a főváros 20 km-es körzetében 2-4 órán belül, vagy előre megbeszélt esemény esetén időpontra is. Ez nagyon jó hír számunkra, ugyanis számos fix rendezvény helyszínünk van, köztük Gödöllő, Veresegyház, Vác, Fót, Mogyoród, Pécel, Vecsés, Érd, Solymár és Szentendre, ezekre a helyszínekre mind szállít ki a gáztelep palackokat.

Már az első rendezvényen kiderült, hogy megbízható a gázforrásunk, pontosan, precízen érkeztek a megfelelő mennyiségű védőgázzal, a reduktorokat és az elegyítőt mi magunk szereztük be és szereltük fel, ezek után megkezdődött a tesztelés a helyszínen. A gázzal védett helyen tűzpróbát tartottunk gyufa segítségével, ez pozitív volt az eredmény, tehát az oltógázzal “kezelt” területen a meggyújtott gyufaszál elaludt, mert nem jutott elég oxigénhez.

Szerencsére nem történt azóta sem tűzeset a koncerteken, rendezvényeket, így megtartottuk az argon és nitrogén beszállítónkat, mert meg vagyunk elégedve a kooperációval és az oltógáz hatékonyságával.