És nem is a szakács miatt volt bonyolult, hanem az olyan beszerzendő dolgok miatt, amikkel teljes körű és minőségi lehet az ételkínálat, noha nem vagyunk ebben profik… Azonban túlságosan belecsaptam a lecsóba, kezdjük hát az elejére visszatérve inkább…

Szerencsés dolog, ha az embernek vannak elismert zenész barátai! Nem csak a főzenekart találtam meg így könnyen, hanem ők másokat is el tudtak hozni egy teljes nap kitöltésére, akikkel együtt szoktak turnézni. Egy zalai, kétnapos rendezvény főattrakcióját szerveztük ezúttal mi (rendezvényszervező cég vagyunk), de a látogatók megvendégelése nehezebbnek tűnt a várt feladatok többségénél. Eleinte legalábbis. Ugyanakkor, végül a Hunnia Kristály (hunniakristaly.hu) nevű cég mégis könnyűvé tette ezt. Egyszer már kellett nekünk minőségi rozsdamentes keverőtál például, annak idején. Akkor egy cukrászrendezvényt kellett éppen megszerveznünk. Már nem is emlékeztem, a Hunnia Kristály boltjából mennyi területet lefedően rendelhető minden. Így most áldom a sorsot utólag, hogy ők az eszembe jutottak időben.

Szóval, rozsdamentes keverőtál, vagy egyszerű papírpohár, netán térddel kapcsolható fali kézmosó. Mindenféle területre, ahol főzni, vendégeket látni kellhet egyszer, vagy visszatérően, ők kínálnak mindenféle hozzávalót. Nem élelmiszert, de azok felszolgálásához elkészítéséhez mindent. Alacsony árfekvésben apróságokat, és több százezres tételben igazán komoly felszereléseket – szó szerint mindent, s bármit.

Rengeteg kategóriát láthatunk már a fejlécben is az oldalon, ha felkeressük a www.hunniakristaly.hu-t, de alapvetően kétféle “oldalra” tagolható a palettájuk. Vendéggel érintkező eszközök köre – ez az első. Ide sorolható például a koktélbáros kellékek jó része. Italmércék – ilyeneket gyakran látunk koktélos helyen. Be van vonva gyakran a látványos folyamatba a fogyasztó is ilyeneken. Jégtartó vödör, bár caddy, stb. És persze ott vannak a koktélpoharak… Ismétlem, ez olyan, mint a látványpékség. Minden a szem előtt.

Az éttermi kellékeik palettája aztán igazán óriási náluk. Ez persze természetes, bár azt sem mondanám, hogy van egy kiemelkedő kategória számukra, és az ez lenne. Náluk sokkal inkább minden termékkategórián ugyanakkora hangsúly van, de el tudom képzelni (noha pontos információim nincsenek erről), hogy a hagyományos éttermi dolgok miatt keresi őket a legtöbb beszerző. Már utcai étlap is rendelhető innen, szóval igencsak az elejétől indítunk. A vevő kezébe kerülő étlap is, szervírozó dolgok az előételtől kezdve a vacsora végéig – ugye már sejtitek miért van az, hogy ha rátalál a Hunniára egyszer az ember, akkor utána mindig ide fog visszatérni, mert biztos lehet benne, itt akad rá a leggyorsabban bármire az ember, a vendéglátás világában… Tányérok, poharak, de egy éttermi asztalon még számos dolog akad, ami nem elvárt talán, de segíti az éttermünkbe beleszerető vevőkört megképezni. Pezsgős vödör, csúszásmentes tálca, amin az étel utáni kávé kihozható a vendégtérbe. Kifejezetten hangulatemelő cuccok és elképzelhetők az asztalra, amiken nem érdemes spórolni. Vagy berendezési tárgyak, amik mind-mind a vevőtérben vannak és passzívan segítik a élmény növelését ott, az éttermünkben,

Ha díszvacsorát tartanánk, azokhoz is speciális kelléktár szükségeltetik. Ünnepi gyertyatartók az asztalokra szintén jó, ha ugyanonnan rendelhetők, mint az evőeszközök, csakúgy, mint mondjuk az olajecettartó, vagy a leveses tál. Elegáns éttermi porcelánból készült svájci tányérok adhatják meg a rangját egy olyan családi ebédnek, vagy nagyobb társasági vacsorának mondjuk, amik emlékezetesek kell maradjanak. Mert olyasmiről szólnak, ami lehet egy soha nem visszatérő alkalom megünneplése is. Jó emlékeket adni másoknak jó befektetés. Elmesélik utána, hogy hol buliztak, hol ünnepeltek, vagy gyűltek össze – talán még fotók is készülnek a helyről.

Konferenciákon, kávékiszolgáláshoz rendelhetők termoszok ugyaninnen, rengeteg csésze és mokkás kanál. Tejszínkínáló, különböző finger foodokhoz tálkák, és ne felejtsük el a desszertet sem. Sokszor egy-egy konferenciának is a központi része az kifejezetten az evés. Nem akarok rosszmájú lenni, de ismerek olyan embert, aki csakis az evés miatt jár el szívesen ilyenekre, de ez nem a mi dolgunk. Ha mi szervezünk ilyet, nekünk főként az a cél, hogy ő is elégedett legyen, természetesen. A kaján és a felszolgáláson ne múljon.

A szállodai reggeliztetés hasonló műfajnak tűnik – ezzel a világgal nincs kapcsolatom, de persze elmondható, hogy egyedi szempontjai mindennek vannak. Ennek is. Tojástartók, rengeteg tálca – nagyobb mennyiségű embertömegről van szó itt is, de meglehetősen rövid idő alatt kell letudni az ellátásukat. Nem annyi alatt, mint egy fél-egynapos konferenciát, szóval itt aztán praktikusnak kell lenni és nem árt a toppon maradni a feszített tampó miatt.

Másik témakör megint… A kávéház már a hangulata miatt is, megint azt kell mondjam, hogy egyedi, de az ott felszolgált dolog miatt is még. Mézcsorgató – nem csak praktikus eszközök ezek, de olyanok, amik egyúttal hangulatban is emelik az ott töltött idő színvonalát. Kevés dologban kell jónak lenni, de azokban nagyon.

A pizzéria viszont az egyik legmainstreamebb és legspeciálisabb hely napjainkban. Talán bele se kell folyjak… Nem csak az éttermi területre kell itt koncentrálni, de a pizza szállításához dobozok is kellhetnek, amiken sok múlhat az elégedettség tekintetében. Ezeket mind ismerjük talán – ki ne szeretné a pizzát? Korunk egyik legnépszerűbb ételtípusáról beszélünk!…

Ők viszont ugyanígy fókuszálnak külön a fast foodra, a menzákra és még a kórházi étkeztetésre is. Utóbbinál különös higiéniás szempontok lehetnek, az olyasmiről nem is beszélve, mint a törhetetlen poharak. Szinte az éttermi elegancia inverze, amiről most ejtettem szót!

A következő nagy termékkategória (egyben az utolsó is a kettő nagyból) tehát viszont a vendéggel nem érintkező eszközök köre, amik a hunniakristaly.hu-ról szintén beszerezhetők, egy időben az eddigiekkel. Említettem az előbb a pizzás dobozt… Az még olyasmi, ami a vevő kezébe kerül. Viszont ott vannak a futárnál lévő thermoládák, amikből a dobozokat veszik ki előtte. Rozsdamentes dupla falu badella – ilyet is sokan láthattak egyes helyeken. És mi sokat is láttunk a cégünknél… Már az elején meg kell vásárolni természetesen a konyhákon használatos bárdokat, késeket, vágólapokat, késélezőket, kesztyűket is. Az edényekről és a serpenyőkről nem is beszélve, és már ejtettem szót erről: rozsdamentes keverőtál.

Nos, a serpenyők világa is kitágult mára igencsak. Ázsiai konyha, európai konyhatípusok – mást és mást igényelnek többnyire. Ugyanakkor a kivitelezésükben is nagy különbség lehet, hogy milyen kell nekünk. Rozsdamentes, tapadásmentes – és sorolhatnám. Náluk van olyan, ami gáztűzhelyen, elektromos főzőlapon és indukciós tűzhelyek is használható.

Nem mondom, hogy ördöngösség, de a Hunnia nélkül keveseknek menne ilyen jól. Én másik ilyen jó kereskedőt hirtelen nem tudnék mondani, de az övéket ajánlom!

És, ahogy írtam már az elején, mi azt is tudjuk, hogy milyen műfajt kimerítő rendezvényhez milyen zenekar dukál – bár örülünk, hogy nekünk van egy bejáratott partner zenekarunk, akik a legtöbb dologhoz alkalmazkodni tudnak a zenei palettával is. Kellenek viszont a kapcsolatok, hogy legyen kit hívni persze, ha valami teljesen újról, egyediről van szó, akkor is! Ilyen a rendezvényszervezők élete. De egy rakás dologra ott van nekünk a hunniakristaly.hu, ennek világán belül.