Egyedül élek a kertvárosban. Egy mobilházat szereztem pár hónappal ezelőtt. Dúlt még a nyár és én a kertben gitározgattam. Az ismerősök csodájára jártak a helynek, én pedig megmutattam nekik, hogy milyen jó az akusztikája. Mindenki nagyon szeretett odajárni és rengeteget tudtam haladni a zenei karrieremben. Szívesen fogadtam itt a producereket és a bandatagokat is.

Az álom azonban lassan véget ért. Elmúlt július, aztán augusztus és megjöttek az első hidegek. Esténként három pulóverben aludtam, de még így is vacogva ébredtem minden reggel. Össze voltam zavarodva és nem tudtam, hogy mit tegyek. Gázt nem lehetett bekötni, úgyhogy alternatíva után kellett néznem.

Egy dologra soha nem gondoltam korábban: klímával fűteni is simán lehet egy jó megoldás. Nagymamámnál mindig volt klíma és nyaranta imádtam, hogy lehűtötte a házat. De azt a készüléket csak pár órára kapcsoltuk be, mert mindig azt mondta mamám, hogy sokat fogyaszt. A Klímaglobál oldala azonban felvilágosított arról, hogy klímával fűteni nem is annyira költséges és pazarló, mint ahogy elképzeltem.

Őszintén, sosem szerettem a gázfűtést. A Klímaglobálon pedig elmagyarázták, hogy klímával fűteni gazdaságosabb és biztonságosabb is. Elképesztően hangzik nem? Kevesebb energiát igényel, de a többszörösét adja vissza hő formájában. Nekem a legnagyobb félelmem a gázfűtéssel az volt, hogy szivárgás lesz az egyik éjszaka és berobban a lakásom. Utáltam még a hangját is. Ezzel ellentétben egy klíma inkább csak a gyerekkori emlékeket hozná vissza.

A „hogyan lehetséges ez?” kérdésre pedig a következő paragrafus adott választ a tájékoztatóban. Egy kis szerkezet kell a klímához, ami átalakítja hűtő-fűtő apparátussá. Elképzelni is bizarr, de csodálatos. Kétfajta klíma létezik. Az egyik az úgynevezett ON-OFF-os. Ezek nem bírják annyira jól a gyűrődést 0 fokban. Ilyen klímák tökéletesek őszre és tavaszra, azonban télen már nem elegendők.

Ha leesik az első hó, akkor egy inverteres klímaberendezésre van szükségünk. Döbbenten olvastam, hogy akár -15 fokban is tökéletes működnek. Képzeljétek el, hogy a múltbéli vikingek fagyoskodtak a kis sátraikban. El sem tudták volna képzelni, hogy egy ilyen kis szerkezet -15 fokból is kellemes hőmérsékletet tud varázsolni.

Emellett ne felejtsük el, hogy egy multifunkcionális szerkezetet veszünk. Tehát tök jó, hogy télen be tudunk fűteni vele, de nyáron, mikor berobbannak a 30 fölötti fokok, akkor is számíthatunk rá. Gondoljatok bele, hogy mennyire a közelébe se érhet mondjuk a gázfűtés. Alapból rendkívül környezetszennyező és semmi funkciója nincsen, ha megérkeznek a melegek és mindenki izzad a szobában. Pedig nem lehet jól gitározni, ha az ember ujjai csúszósak.

A környezetszennyezéssel kapcsolatban is van válasza a klímagyártó cégeknek. Léteznek már úgynevezett „zöld klímák”. Ezek nem terhelik meg annyira a környezetet. Nem tudom, hogy ti miként álltok hozzá ezekhez a dolgokhoz. Én őszintén, mindig összeszívom a fogamat, amikor belegondolok, hogy egy évben mennyi vizet, vagy gázt használok el. Sokkal nyugodtabb lenne a lelkiismeretem, hogyha tudnám, hogy a házamon belüli melegért egy olyan berendezés felel, ami nem pusztítja el szépen lassan a bolygónkat.

Ki tudja megmondani, hogy mit hoz a jövő? Lehet, hogy a gázzal való fűtés továbbra is releváns marad. De az is megtörténhet, hogy szépen lassan minden ház át fog térni a klímával történő fűtésre. Én inkább tartoznék az utóbbiba. Ehhez pedig minden lehetőséget és információt megad a Klímaglobál oldala.