Egy régi jó barátom, Gábor már jó néhány éve zenélt egy együttesben, amikor Peti, a zenekar egy másik tagja, akié az addig próbateremként használt ingatlan volt, kitalálta, hogy kellene most már egy kellemesebb lakás a próbákhoz.

Nekem Gábor mesélte, hogy a régi hely, bár közlekedési szempontból nagyon jó volt, mert az összes tag tíz percen belül oda tudott érni és közel voltak a kocsmák is, azért az utolsó egy évben a teleket már nehezen bírták. Ennek a lakásnak ugyanis elég rossz volt a szigeteltsége és nyílászárók is régi típusúak voltak, fűteni pedig csak villanyradiátorral lehetett.

Természetesen megtehették volna azt is, hogy belefognak egy felújításba, de nem nagyon volt kedvük az ezzel járó felforduláshoz és bonyodalmakhoz, úgyhogy inkább az a döntés született, hogy ezt a belvárosi lakást eladják és vesznek helyette egy korszerű, jól szigetelt, kényelmesebb lakást valamivel kijjebb.

El is kezdtek intézkedni, és mivel Gábor ismert korábbról egy ingatlanközvetítőt, aki nagyon megbízható, ez ki is volt pipálva, s Peti ezután annak kezdett utána járni, hogy energetikai tanúsítvány online vajon igényelhető-e.

Viszonylag hamar talált is egy szolgáltatót, ahol egy egyszerű űrlap kitöltésével a folyamatot el is lehet indítani, s úgy döntött, hogy bele is vág, mert letisztult, informatív felületével teljes honlapot is nagyon meggyőzőnek találta.

Ezenkívül persze az árgarancia is fontos volt, ez a cég ugyanis vállalja, hogy amennyiben az ügyfél olcsóbb ajánlatot talál az övéknél, azon az áron végzi el a munkát ő is, ami pedig végképp meggyőzte Petit az a rugalmasság és a gyorsaság volt.

A cég igény esetén hétvégi munkakezdést is vállal, a tanúsítványok kiállítása pedig 24 vagy akár már 12 órán belül megvalósul.

Az energetikai tanúsítvány online igénylésével párhuzamosan egyébként akár ingatlan értékbecslést is lehet kérni, így pedig az utóbbi árából még 50%-os kedvezményt is biztosítanak.

Peti tehát végül tőlük rendelte meg a tanúsítványt, és nem bánta meg. amellett, hogy a honlapon is fel van tüntetve, hogy milyen dokumentumokat kell előkészíteni a felmérésre érkező mérnők számára, még telefonon is elmondták neki ezeket, így véletlenül sem felejtődhetett el semmi.

Peti előkészítette mind az alaprajzot, a műszaki leírást és a helyrajzi számot, a mérnök gyors felmérése után pedig 24 órán belül már valóban a kezében is volt az ingatlan eladásához szükséges érvényes energetikai tanúsítvány.

A végén még egy ingyenes, négyezer forint értékű kisokost is kapott, amit odaadott a nővérének, aki a férjével épp házfelújításban volt, így a benne található korszerűsítési és energiatakarékossági tippek nagyon jól jöttek nekik.

A céget aztán még én is ajánlottam egy debreceni barátnőmnek, Noéminek, ugyanis mint kiderült, szerencsére nem csak a fővárosban elérhetőek, hanem az egész ország területén, s a nagyobb vidéki városok mindegyikében vannak mérnökeik.

Noémi szintén nagyon elégedett volt velük, Petiék pedig azóta már izgatottan keresgélik az új lakást.