A legjobb barátommal pár évvel ezelőtt saját vállalkozásba kezdtünk. Mivel magunk is aktív zenészek vagyunk, tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy stabil, jól felszerelt próbaterem mennyire meg tudja könnyíteni egy zenekar életét. Ezért nyitottunk egy olyan teret, ami nem csak próbaterem, hanem egyben stúdió is. Igyekszünk elérhető áron bérbe adni mind a próbatermet, mind a stúdiót, mert tudjuk, hogy a feltörekvő tehetséges zenekaroknak a kezdetekkor még nincsen lehetősége arra, hogy egy kisebb vagyont kiperkáljon pár órányi stúdiózásért. Ezt tapasztalatból tudjuk, mert mi is így indultunk. Ezért szeretnénk megkönnyíteni az újabb zenész generáció életét.

Egy ilyen próbaterem/stúdió horribilis havi villanyszámlákat tud termelni, ami pedig idővel ellehetetleníti, hogy az árainkat konstansan lent tudjuk tartani. Szeretnénk megfizethető szolgáltatást nyújtani, de egy ekkora havi kiadás mellett ez idővel szinte lehetetlen lesz. A barátom és egyben üzlettársam egy remek ötlettel állt elő a probléma orvoslására. Miért nem próbáljuk megújuló energiaforrás segítségével magunknak megtermelni az áramot? Így megszabadulhatnánk a havi áramszámlától. Ezt én is egy zseniális ötletnek tartottam. Elkezdtünk hát számolgatni és keresgélni, és azt találtuk, hogy egy napelem rendszer lenne a tökéletes eszköz az ötlet megvalósítására.

Különböző kalkulátorok segítségével kiszámoltuk, hogy nekünk körülbelül egy 6 kw teljesítményű napelem rendszerre lenne szükségünk ahhoz, hogy a szükséges áramot biztosítani tudjuk a stúdió számára. Fel is kerestük az egyik ismerősünk által ajánlott kivitelezőt. Náluk tudtunk a 6 kw napelem rendszer árak felől érdeklődni. Amikor beszéltünk velük, ők azt javasolták, hogy mielőtt letennénk a voksunkat a 6 kw teljesítményű rendszer mellett, inkább bízzuk rájuk a helyszíni felmérés elvégzését. Ezt a felmérést ők ingyenes végzik el. Akár az ország másik végéből is képesek azért elutazni hozzánk, hogy bizonyosak lehessenek abban, hogy a legjobb, legideálisabb ajánlatot teszik nekünk. Nekem már ebből látszott, hogy bevált az ismerős ajánlása, és egy igazán lelkiismeretes, korrekt kivitelezőt sikerült találnunk.

A felmérésre egyeztetett időpontban valóban meg is jelentek nálunk, és felmérték, mekkora a jelenlegi fogyasztásunk, hogy a jövőben tervezünk-e még újabb elektromos fogyasztókat beszerezni, és hogy az épület adottságai megfelelőek-e ahhoz, hogy elbírjon egy nagyobbacska napelem rendszert. Mivel mindent rendben találtak hozzá, ők is egy 6 kw teljesítményű rendszert ajánlottak. Ekkor kaptuk meg a 6 kw napelem rendszer árak végleges összegét is. Ez az ár tartalmaz 15 darab csúcsminőségű Sharp napelem panelt, egy SMA invertert, a tartószerkezetet, kábelezést és magát a kivitelezési munkálatok díját. Úgy voltunk vele, hogy a jövőre nézve megéri egyszer egy nagyobb összeget kiadni azért, hogy a jövőben a befektetés segítségével az elköltött összeg többszörösét spóroljuk meg.

Egy napelem rendszer telepítésének költsége a villanyszámla összegétől függően 8-10 éven belül megtérül, utána pedig csupán hasznot termel nekünk. A pénzt, amit alapvetően a számlákra költöttünk volna, félretehetjük, vagy újabb befektetésre fordíthatjuk. Egy napelem rendszer pedig évtizedeken keresztül képes hatékonyan megtermelni az energiát. Úgy döntöttünk hát, hogy nem fogjuk sajnálni rá a pénzt, és belevágunk a 6 kw napelemes rendszer telepítésébe. Elfogadtuk az árajánlatot, és megkezdődött az ügyintézési folyamat. Ez hosszabb időt fog igénybe venni, de mi türelmesen várunk. A telepítés maga csak egy napot fog igénybe venni, így nem kell hetekre bezárnunk a stúdiót a munkálatok miatt, ami elég nagy pénzkiesést jelentene számunkra.

Nagyon örülünk neki, hogy egyelőre ilyen gördülékenyen mennek a dolgok, és hogy sikerült remek kivitelezőket találnunk. Nekik köszönhetően a jövőben is veszteségek nélkül tudjuk majd támogatni a feltörekvő tehetségeket. Már alig várjuk a napot, amikor a saját magunk által megtermelt árammal működnek az erősítők.